onsdag, november 28

Beroende av... sociala medier?!

"Hö hö, du  är ju facebookberoende" är kanske något som många har hört, ibland på skoj och ibland mer seriöst.

Min sambo har påpekat ett antal gånger att jag borde dra ner på tiden som jag spenderar framför en skärm, med facebook, instagram, bloggar, pinterest, etsy m.m.
Jag har suckat lite åt honom i mitt huvud och tyckt att han överdriver, jag kikar ju bara ibland! Och det är ju ROLIGT att kolla på allt som händer, kika in i andras liv, se vad andra människor skapar osv.
Stenhårt har jag övertalat mig själv om att det är han som har fel, jag har ju hur stor koll som helst på vad jag gör, och herrejösses, jag kan ju sluta läsa när jag vill! (oops, den där klassiska beroende-klyschan som är en väldigt bra indikator på att något är fel...)

Jag bröt ihop i skolan igår. Ett påpekande om att jag hade gjort en liten dum grej, en skitsak egentligen men kommentaren gick rakt in i mig. Den spräckte den bubbla av ångest jag tryckt undan ett bra tag nu och tårarna bara vällde fram.
Väl hemma grinade jag i en halvtimme till och pratade med min sambo. Jag berättade om hur jag kände mig så trött och slut, att jag inte hade ork till något och att det var skitjobbigt att orka med allt som händer i skolan.
Självklart började vi resonera om att jag måste prioritera bort saker, och en av de första sakerna han tog upp var just den där tiden jag spenderade framför facebook, instagram osv...
För en gångs skull lyssnade jag på honom och insåg hur OFTA jag tar upp telefonen för att kika om det hänt något nytt, hur MÅNGA TIMMAR (!) jag egentligen stirrar på skärmen och tittar på andras liv.
Han något som fastnade hos mig, att jag borde sluta leva mitt liv genom att konstant se på HUR ANDRA levde SINA liv.
I ren chock bestämde jag mig för att inte kolla facebook förens EFTER att vi hade ätit kvällsmat, dvs på ca 30 minuter. Det var rent utsagt ÄCKLIGT hur många gånger jag kom på mig själv med att vara på väg att ta upp telefonen och kolla. Men vad som var ÄNNU VÄRRE, det var den lilla känslan av panik när jag inte "fick" kolla heller, jag visste inte vad jag skulle göra, det var helt sjukt!

Så jo, nog fan är jag beroende allt. Hur är det med er? Har ni alltid facebook uppe på en flik när ni surfar? Kollar ni telefonen stup i kvarten?
Beroendet ligger närmare än vad man tror, och det är skrämmande.

/Troll

3 kommentarer:

 1. Jodu Trollis!
  Det är nog så att all teknik idag skapar stress och gör att vi mer eller mindre blir beroende. Mina svärföräldrar t.ex. gav bort sin TV och har nu bara en radio och en dator. De använder datorn bara ibland och gör mycket annat i stället för nu har de gått om tid. De läser mycket böcker, promenerar och så vidare. De har fått en helt annan livskvalitet idag. Detta är något jag med funderat på ett tag, att t.ex. låta bli all teknisk utrustning och göra annat. Vi får testa, jag tror inte världen går under under tiden vi provar.
  KRAM Ingegärd

  SvaraRadera
 2. Tjena Trollis
  Visst är man beroende. Jag kan inte påstå att jag mår dåligt om jag lämnar fb ifred i några dagar, men det reflexmässiga sätt jag drar upp telefonen och kollar om det hänt något så fort jag inte har något annat att göra är oroande. Jag har testat facebook fri period, det fungerar men det känns konstigt i efterhand när man är helt ur synk med resten av sin bekantskapskrets. Men när du bygger upp ditt sociala planerande kring en sida så skapar man ett beroende som är svårt att bryta. Borde börja hantverka, eller måla igen eller något annat som tar lång tid att göra så jag får en bättre distraktion från livet än andras liv.

  SvaraRadera
 3. Tack vare ditt inlägg har jag tänkt till och bestämt mig för att bara kolla bloggar,facebook osv, en gång på kvällen och en gång på morgonen! ^^ Jag ska försöka avvänja mig och komma ihåg att det finns andra saker man kan göra och inte slösa bort sitt liv framför andras liv. :'D

  SvaraRadera

En kommentar kanske? Eller ett roligt skämt? :D