lördag, november 15

Lajvpyssel

Det är snart dags för lajv, och uppgifterna till dess står mig upp till axlarna, därav bristen på daglig aktivitet på bloggen.
En av de saker jag har att göra är att skriva brev som ska användas inlajv. Dock har jag inte lust att skicka efter dyra handgjorda papper, så jag 'gjort' egna. Det är världens enklaste, och det blir ett riktigt snyggt resultat.
Hur man gör? Jo,

1. koka ett starkt te, gärna på kaffe. (ta typ en deciliter teblad/tepåsar till nån liter vatten/kaffe) Låt bladen/påsarna ligga i vattnet medans det kokar upp.
Låt det stå och dra så länge som du orkar vänta. Ju längre tid det får dra, desto bättre resultat.

2. Ta en ugnsplåt med höga kanter och häll ut teet i den, pressa ut den sista vätskan ut tebladen/påsarna. Det är inte så noga om några bitar följer med teet.
Lägg ner ett helt vanligt kopieringspapper i teet, tryck ner det så att hela pappret täcks. Låt det ligga i två minuter eller nått sånt. (jag brukar ha ett papper i medans jag torkar det som var i innan)

3. Ta en handduk som du inte är rädd om, risken finns att den blir missfärgad. Ta upp det blöta pappret, låt det droppa av och lägg det sedan på handduken. Torka det torrt med en hårfön.
Tada, nu har du ett fungerande inlajvpapper, det är bara att ta fram bläck och fjäderpenna och sätta igång med författandet. :)


Tips! Häll inte bort vätskan/tebladen som är över. Häll över det i en glasburk och spara det tills nästa gång du ska patinera papper. Ha i lite mer vatten och kokaupp det och börja om. (dock kan man ju inte spara det hur länge som helst, det börjar mögla/ruttna efter ett tag.)

9 kommentarer:

 1. Vad coolt, det ska jag göra hemma!! Och det var en jättebra beskrivning också! ^^

  SvaraRadera
 2. Jag har ett enklare tips, blöt en tepåse och dra fram och tillbaka över pappret. Så får den typ samma färg utan att man behöver krångla :P

  Bränn inte ut dig Nina över detta lajv, ok?

  Kram Sara

  SvaraRadera
 3. Classic tip! Ungefär så jag också brukade göra. :) Förresten så kan jag maila min adress till dig om jag bara får en emailadress att göra det till. :)

  SvaraRadera
 4. Ha, det där har jag minsann också gjort en gång. :P

  Fast i mitt recept ingår snabbkaffepulver, löste och jord. :P

  SvaraRadera
 5. Snyggt jobbat Nina, det där skulle jag ha velat göra...har dock inte bläck elr fjäderpenna...men det går nog att lösa...

  Glöm inte att ta en vilodag, kram Emma

  PS, lånar din symaskin senare idag (måndag) vill säga om inte Bamse protesterar...XD

  SvaraRadera
 6. Grymt! Vilken härlig blogg, massor med tips och inspiration!

  SvaraRadera
 7. Håller med tidigare: varför krångla när man kan doppa en tepåse och dutta över papperet? annars, roligt med så utförliga beskrivningar.

  Tips: elda kanterna så blir papperet ännu vackrare.

  SvaraRadera
 8. Att dutta en tepåse över ett papper tycker inte jag ger samma braiga effekt tyvärr :/ För mig känns det som ett krångligare sätt när jag vill ha ca 25 papper färgade på bägge sidor :P

  Tackitack:)

  SvaraRadera
 9. Pänsla över med kallt kaffe, snabbt och änkelt! Kalligrafi tuchpenna att skriva med!

  SvaraRadera

En kommentar kanske? Eller ett roligt skämt? :D